miercuri, 18 mai 2011

perfectiunea s-a demodat


Salut, ma numesc Sanda si nu sunt un alcoolic...nici macar fumator. Recunosc ca sunt, in schimb, orgolioasa, egocentrica, incapatanata, ma plictisesc foarte repede, imi place sa se faca lucrurile asa cum vreau eu, tolerez greu prostia, incompetenta, nehotararea, pot sa fiu dura si prea directa, razbunatoare daca sunt calcata pe coada. Ma inflacarez foarte repede cand vine vorba de tara mea, limba mea, istoria stramosilor mei si nu in ultimul rand cand vine vorba de politica.

Acum ca stii defectele mele, vei citi textul mai departe? Sau vei renunta, dezamagit ca persoana pe care ti-ai imaginat-o nu este asa cum ai crezut?

Nu, nu sunt perfecta. Nici macar nu imi doresc sa fiu. Perfectiunea s-a demodat, inca de pe vremea cand Dumnezeu a creat mediul perfect, si omul perfect, si a esuat.

Ei bine, astea sunt defectele mele, pe care le cunosc si mi le asum. S-ar putea sa fie mult mai multe, si lista sa se prelungeasca. In locul celor insiruite, poti sa completezi cu defectele tale, asta in cazul in care le cunosti si ti le asumi, la randul tau.

Defectele mele ma fac sa fiu cine sunt, nici mai mult nici mai putin. In cadrul unei experiente de viata cu o persoana la care am tinut mult mi s-a reprosat, vreo 4 ani in urma:
"- Tu intotdeauna esti perfecta, tu faci totul corect, numai eu gresesc!"

In incercarea mea infantila de atunci de a-mi ascunde atat de bine defectele si de a fi prietena perfecta, rupta din filme americane, l-am facut pe omul de langa mine sa se simta imperfect iar eu am adunat frustrari pentru ca imi blocam anumite emotii normale si firesti. Am invatat ca amanand momentul in care iti arati defectele amani de fapt insasi relatia, pentru ca o faci sa fie total rupta de realitate, deci practic inexistenta. Desi poate suna neverosimil, oferi o sansa acelei persoane doar in momentul in care ai curaj si ii spui ceea ce te deranjeaza si ceea ce te face sa fii nemultumit. Poate ca va accepta, poate te va respinge, dar cel putin stii ca te va respinge pe tine, si nu pe o imitatie "perfecta" a ta.

Astazi cand cineva a inceput sa ma laude, vrand sa ma maguleasca, i-am spus: "dar stii ca sunt incapatanata, orgolioasa, emotiva, egocentrica? Stii ca as putea sa fiu un potential criminal in serie? "

Persoana respectiva nu a inteles prea bine gestul meu, poate ca l-am pus pe ganduri si data viitoare in discutie o sa aiba o anumita rezerva fata de mine, insa sunt mandra ca gluma mea a fost facuta de mine, Sanda raraita si cateodata impiedicata, poate dificila dar niciodata perfecta.

PS: Cel mai frumos lucru pe care ar putea sa mi-l spuna cineva in acest moment al vietii ar fi ca ii place anume un defect al meu. Nu o calitate, asta e ceva banal si prafuit.

4 comentarii:

  1. Sanda anume defectele ne face sa fim diferiti, anume aceste mici calitati deosebite, nu le spun defecte, te face altfel f-ca ele se intiparesc in conduita ta , in felul tau de a fi si te face speciala.
    P.S. Faptul ca esti directa nu e defect , nici ceea ca tolerezi greu prostia. Nu vorbi de ele, cineva le vede ca pe calitati bune de urmat si faptul ca cuiva ceva cindva nu i-a placut nu inseamna ca tu nu esti perfecta. Anume defectele ne fac perfecti, trebbuie sa fie un oarecare echilibru. Cred ca ai prins idea.

    RăspundețiȘtergere
  2. am prins-o din zbor :) pentru unii sunt defecte, pentru altii calitati, depinde din ce unghi al camerei privesti. si defectele si calitatile pot fi perfecte si imperfecte in acelasi timp. chiar nu conteaza cum le numesti :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandro, cu o rară relaxare am cetit rândurile astea. Este ciudat cum oamenii cărora nu le e frică să zică un "frate, da mai scuteşte-ma că nu-mi pasă!" în loc de "vai...nici nu ştii cât de bine te înţeleg" sunt vînaţi de propriile spuse şi judecaţi pentru direcţia şi nonşalanţa cu care pot spune nişte adevăruri taioase, pe care alţii le ascund undeva pe poliţa dintre făţărnicie şi ignoranţă.

    Trist.

    RăspundețiȘtergere
  4. :) ar fi mai trist sa nu realizezi asta.

    PS: numele meu intreg este Rusanda, nu Alexandra

    RăspundețiȘtergere