duminică, 17 mai 2009

Lectii de viata de la 22 de ani


Azi am facut o baie prelungita, cu multa spuma. In general, in acele momente mi se opresc toate vocile din cap si ma pot concentra mai usor la una singura, si cea mai importanta. Acea voce puternica, cu ras galagios, imi spunea ca e timpul sa fac un sum-up. E timpul sa trag aer in piept si sa spun lumii ce am reusit sa inteleg eu din viata asta. Timp a fost berechet- 22 de ani!

Asa ca, dragi bloghisti, azi am sa va impartasesc cateva din lucrurile pe care le-am invatat (recunosc, in modul cel mai stupid, pe pielea mea) si pe care as vrea sa vi le spun si voua- nu cu speranta ca le veti asculta, pentru ca eu n-am vrut sa ascult de nimeni- dar cu speranta ca le vezi intelege si va veti amuza un pic de prostia mea.

1. Daca esti la un show de stand-up comedy- nu ridica mana NICI IN RUPTUL CAPULUI la intrebari de genul: "Sunt (orice) prin sala?"
Asa am patit eu la Cafe Deko- Costel intreaba: "Sunt moldoveni prin sala?", iar eu cu prietena mea am ridicat mandre mainile, cu zambetul pana la urechi. Am regretat amarnic mai tarziu, cand au inceput glumele hard-core despre moldoveni, si toti se hlizeau cu lacrimi de noi.

2. Banal, but true: never say never. De fiecare data cand am spus cu aroganta "niciodata nu o sa fac asta"- mi s-a intamplat, de parca viata face ce face si se incalceste intr-un mod inexplicabil numai ca la sfarsitul zilei tu sa arati ca un clovn cu nas rosu, sprancene absurd de arcuite si pantofi giganti.


3. Cand un prieten iti face rau o data- se va mai intampla. Poti sa-l ierti, poti sa crezi ca s-a schimbat, dar vei trai in lumea ta, iar in lumea lui lupul nu-si prea schimba naravul asa, cu una cu doua.
*nota: la aceasta lectie am ajuns acum, si inca sunt in curs de invatare.

4. Relatiile la distanta don't work, daca sunt mediate de messenger si telefon. Prin aceste canale de comunicare se pierde enorm din esenta comunicarii (priviri, tonalitati, note calde, reci sau ironice) si atunci apar gauri negre intre cei 2: de ce e atat de rece cu mine? spune.. dar oare simte? Azi nu am vorbit de 30 de ori- cred ca nu ma mai iubeste... si alte aberatii. Anume aceste aberatii fac sa dispara increderea dintre cei doi, si toti stim ce inseamna asta.

5. Popularitatea/succesul tin mult de locul unde te afli la moment. Daca te vei muta in alta tara, pe alt continent, vei observa cum nu vei lua pe nimeni si nimic cu tine... in afara de tine insuti, si va trebui sa-ti reconstruiesti dimensiunea ta, de la zero. De asta, incearca sa te pastrezi intact de-a lungul timpului, pentru ca, indiferent unde te arunca viata, sa poti sa devii popular/de succes prin ceea ce esti, acolo, in adancul tau, in esenta ta de om.

Iata ce mi-a trecut prin cap azi, si o sa continuu cu lectiile de viata, pe masura ce le invat si eu, sau pe masura ce o sa-mi ascult mai mult vocea constiintei,"cica" vocea ratiunii... intuitiei, si toate alea...deocamdata simt ca am inca multi fluturi nebunatici prin cap :D si nu vor sa se maturizeze odata!!!

16 comentarii:

  1. am o relatie la distanta. Nu mai e in Moldova din septembrie si in ianuarie a venit pe o saptamana (iar noi suntem impreuna de 4 ani). E greu, e foarte greu, am trecut si printr-o depresie care mai nu m-a facut sa lepad toate, chiar si iubirea mea. Pana la urma, m-am conservat, poate sunt mai rece, dar mizez de intoarcerea lui , care ma va dezgheta din nou. Aceasta raceala e ca un defence la gandurile de tipul "ma iubeste sau nu". NU am simtit astfel dubii niciodata. Iar la vara, plec la el pe o minivacanta ;)

    Totul e posibil. Never say never ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur pentru relatia ta, eu nu am avut niciodata relatii atat de lungi, cu distanta sau fara. E bine ca te poti conserva asa, ca sa nu iasa si sa nu intre nimic in creierul tau pana nu va vedeti din nou. Eu din pacate nu am asa puteri, la mine functioneaza, "ochii care nu se vad se uita"... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "stitzi Doamna, nepotul Dumneavoastra este un sofer teribil, asa ca va rog sa scoateti proteza si ... " :)))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut articolul.

    Relaţiile la distanţă nu se menţin pe mult timp.

    la punctu 5: vreau să plec peste hotare pentru a începe totul de la început...am obosit de ceea ce e aici-

    RăspundețiȘtergere
  5. Nesimtitul- ai grija ca atunci cand pleci sa pleci cu toata fiinta ta, pentru ca daca te imparti in prea multe bucati si le lasi in urma, acasa, sau la prieteni, risti sa te pierzi pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  6. pai daca nu ai avut relatii cu distanta sau fara atat de lungi, cum poti zice ca they don't work? asta inseamna ca pentru tine nici cele fara dinstanta nu merg:) nu este o lectie de viata, e parerea ta subiectiva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim,

    e vorba de lectiile de viata care le-a invatat ea. Propria experienta.

    Si in afara de asta, eu sunt de acord. Ce fel de relatie la distanţă? asta nu ti-i studii la distanţă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim, nu am spus ca nu am avut relatii la distanta- am avut una de un an, dar nu se cumpara cu una de 4, si la mine nu a functionat.

    Eu nu sunt dumnezeu, deci este absolut normal sa fie parerea mea subiectiva :) asa cum am zis, e ceea ce am invatat EU. In general, pe blog-uri, nu prea exista "pareri obiective".

    Paul: la inceput nu, si mi-a fost greu, ca eram undeva intre ro si md. Dar au trecut 3 ani de atunci, si iata ca mi-am dezvoltat aici dimensiunea mea, cu alti oameni, dar la fel de placuta :)...

    RăspundețiȘtergere
  9. paul, am scris amandoi odata, cu diferenta de o secunda :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Asat cu relatiile la distanta o afirm si eu cu tarie. Asa ca cine spune ca tin, ar trebui sa incerce mai inainte. Ramane in urma ceva odata cu plecare ei/lui fiziaca de acolo! Asa ca daca vrem sa mearga relatiile tre' sa renuntam la acel ceva dupa care am vrea sa plecam! ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. relatia la distanta e grea, dar nu imposibila. E vorba de vointa si hotarare, ca de altfel nu va merge nici relatia de "aproape"

    RăspundețiȘtergere
  12. ca s-o incepi de la-nceput nu e numaidecat nevoie sa pleci din tara, e deajuns sa schimbi cercul de oameni cu care ai relatii :p

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar poti oare sa schimbi radical cercul de oameni cu care interactionezi? E foarte dificil si radical :) iar relatiile inter-umane sunt ceva foarte relativ, cred ca doar cand esti rupt de ele are loc o schimbare mare.

    RăspundețiȘtergere
  14. sa renuntzi la relatiile inter-umane.... suna interesant, pacat ca nu sunt suficient de mizantrop :D

    RăspundețiȘtergere