luni, 29 iunie 2009

Cu un picior in viitor


Acest articol a fost publicat in revista "URMA TA", o publicatie deosebita de comunicare din Chisinau.

In 1997, bunica mea venea de la biserica cu niste cartulii mici de rugaciuni si imi spunea, mangaindu-ma pe cap, cu o voce calda, ca sfarsitul lumii o sa vina in 2000, anul necuratului. Asa spusese preotul, deci asa urma sa fie. M-am gandit ca nu am cum sa mor la 13 ani si m-am linistit cu gandul ca bunica si preotul probabil nu stiau despre ce vorbesc.

Asa si nu a mai venit sfarsitul lumii, atat de mult asteptat de toata lumea. A devenit sfarsitul lumii un mit, sau o sa ne loveasca in moalele capului cand ne asteptam mai putin, nu se stie. Cert e ca a ajuns un subiect foarte bun pentru filme, carti si o arma de manipulare in masa a celor care se mobilizeaza mai bine in viata lor cand cred ca ii pandeste o fatalitate.

Viitorul despre care vreau sa vorbesc eu e unul indepartat, pe care probabil nepotii mei o sa-l prinda.Atunci, cred ca oamenii nu vor mai fi grasi sau slabi, toti vom fi « normali ». Vom trece incet incet peste sumbra epoca a fast-foodului (care sper ca va fi interzis de lege candva) si vom inventa pastilele care sa ne ajute sa eliminam grasimile din organism, sa ne calmeze foamea si sa ne stabilizeze metabolismul. Chiar zilele trecute am vazut la stiri ca s-a inventat o pastila care inlocuieste « exercitiul fizic » deci, suntem pe drumul cel bun.

Moda isi va gasi tragicul sfarsit, la un moment dat. Cat de mult nu ne-am dori sa credem ca se va repeta iar si iar si iar si ca suntem intr-o bucla care mereu creeaza modele vestimentare re-inventate, la un moment dat moda pur si simplu va muri. De ce? Simplu: resursele globale se vor imputina pana cand va trebui sa luam masuri extreme. Nu ne vom putea permite atunci sa coasem haine din matase sau bumbac pe care s-o infrumusetam cu nasturi de metal, pentru ca va trebui sa economisim si poate chiar vor disparea complet aceste resurse. Si atunci va incepe o era in care nu conteaza cum te imbraci, pentru ca toata lumea se va imbraca la fel. Cred ca se vor inventa niste haine care sa fie facute dintr-un gen de stofa ecologic pura, fara culoare, fara nici un fel de croiala. Va amintiti de star trek, de costumele lor ciudate ? Sau de star wars ? Eu cred ca filmele despre viitor adorate de noi nu sunt chiar asa departe de realitate.

Masinile intr-adevar vor zbura. Dar nu fara motiv, sau pentru ca va deveni « trendy » sa zbori. Natalitatea va exploda, si nu va mai fi loc pe pamant pentru autostrazi care sa faca fata traficului, asa ca totul se va muta la alt nivel, de exemplu deasupra cladirilor.

Hartia va tine de trecutul preistoric al omenirii si de muzee (cum e pentru noi papirusul). Nu va mai fi in uz, fiind o resursa prea scumpa, si fiindca copacii se vor tot imputina. Ne ne vom mai sterge mainile si alte parti ale corpului cu hartie, ci vor exista niste dispozitive mici care iti spala si apoi usuca rapid mainile, intr-o secunda. Vom scrie, asa cum obisnuim deja, pe suport digital, care va trece de la computerele noastre la unele tot mai mici si mai mici pana vor incapea in palma, si vor scrie dupa cum vom dicta noi cu voce tare.

Mass-media va suferi probabil cele mai multe modificari. Ziarele (exact ce spuneam despre hartie) vor trece pe alt suport. De exemplu, vom avea un mic portal pe mana, care va arata ca un ceas cu ecran mai mare, si cand o sa trecem pe la chioscurile de presa, o sa platim si persoana de acolo ne incarca (printr-un fel de usb wireless) presa de azi. La randul nostru, o s-o citim de pe ecranele mini-portalului de la mana, din mers sau unde vrem noi. Si publicitatea va trece printr-o metamorfoza : panourile print vor fi inlocuite treptat doar de lcd-uri. Mesajele vor trebuie adaptate, pentru ca lumea nu va mai reactiona la culori tipatoare si sunete. Se vor folosi, probabil, tehnici de tipul comunicarii neuro-lingvistice sau alte genuri de manipulare si atragere.

Banii vor fi doar pe card-uri, mancarea sanatoasa dar cu tot mai putin gust, scoli computerizate in intregime, padurile vor disparea, copiii nu vor mai tine minte cum arata natura, tarile se vor uni, limbile se vor incalci, iar noi vom fi acei stramosi primitivi, barbosi, cu imbracaminte ciudata, de care radem noi azi.

5 comentarii:

  1. Nu pare chiar atat de indepartata realitatea descrisa in articol.
    Tu, Sanda, te-ai mira tare daca te-ai trezi maine dimineata cu aceeasi gandire si cu aceasta noua realitate in fata ochilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu m-as mira, pentru ca sunt pregatita psihic deja pentru asa ceva, odata ce vad reale aceste lucruri in fata ochilor.

    Cred ca mi-am imaginat deja si ironia copiilor si nepotilor nostri, cand o sa le povestim despre "telefonul fix" si "scrisori scrise de mana" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sanda esti pe-aproape. Doar ca ziarele se aboneaza on-line, iar net va fi peste tot, achitarea se face de pe un ID unic al ficarui cu autentificarea dupa chip-ul implantat.

    LCD-urile vor muri in cativa ani. Tehnilogia viitorului e proiectia 3D. Imaginile care vor rula vor avea aspect foarte real.

    Nu vor mai carduri, doar un chip implantat care va fi purtatorul informatiei personale si drept de acces in lume.

    Institutiile de invatamant vor avea un aspect diferit. Tot ce-i posibil ca informatia sa fie incarcata rapid in creer fara a fi nevoiea de pierde timpul cu transferul vizual de info in creer ca in modul obisnuit.

    Exista si mare probabilitate ca vom deveni dirijati ca niste robotei...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai vezi, fiecare vede viitorul cum poate si cum stie. Sau ai tu surse sigure? Hai sa ne ducem in viitor si sa intrebam :)

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu care voiam sa scriu despre pastile alimentare, ştiu că nu mai e o idee frapantă (nu mai decît cea cu exerciţiul fizic)..eu sper să nu prind vremurile pe care le-ai descris..chiar şi cum am o senzaţie stranie că nu m-am născut cînd trebuie...

    frumos blog.

    RăspundețiȘtergere