miercuri, 3 noiembrie 2010

Moldoveanus nou-nascutus versus roman


Societatea din R. Moldova este impartita in moldovenisti, rusofili, unionisti, indiferenti, si... oamenii ca mine.

Moldovenistii sunt cei care cred ca moldovenii sunt un popor independent, ca Republica Moldova trebuie sa se dezvolte fara implicatii ale altor tari, cum ar fi Romania sau Rusia. Aceste specimente se numesc moldoveni si considera ca vorbesc "limba moldoveneasca". Ei resping ideea de popor roman si istoria Moldovei dinainte de ocupatia rusa. Acestia se uita in oglinda si vad o noua specie rara, tabula rasa, un arian in devenire, moldoveanus nou-nascutus. Cum ramane cu radacinile, istoria, cu stramosii cazuti pe diferite fronturi?

Rusofilii sunt persoanele de etnie rusa sau pur si simplu cu anumite nostalgii in legatura cu acest popor, care doresc ca rusa sa fie a doua limba de stat, care refuza sa pronunte cuvantul roman sau limba romana. Acestia insista ca Moldova sa fie in relatii bune si foarte buna cu Rusia, si ii considera pe romani ocupanti care incearca sa ne ia teritoriul si trebuie tinuti la distanta. Homo Rusofilos de obicei refuza sa vorbeasca in limba romana, si chiar daca intelege ce spui iti va raspunde in rusa: Devushka, ia ne ponimaiu. Aceste persoane au impresia ca intreaga lume se invarte in jurul buricului mosocovit si ca inclusiv africanii trebuie sa invete rusa daca vor sa-i intrebe ceva.

Unionistii sunt persoanele care pledeaza pentru unirea cu Romania, in baza istoriei si a limbii comune. Acestia considera R. Moldova o regiune a Romaniei, asa cum a fost la inceputul secolului. Este un vis frumos, insa foarte greu de realizat, datorita implicatiilor economice, sociale si a rupturii de zeci de ani care a intervenit intre romanii de pe ambele parti. Nu cred ca suntem pregatiti astazi pentru asa ceva.

Indiferentii sunt suferinzii, resemnatii, sociopatii, cei care au crezut in anumite idei si acestea s-au intors impotriva lor. Cei care au spus intr-o zi ceea ce gandesc cu jumatate de voce si au fost pedepsiti aspru pentru asta. Ei prefera sa creada ca daca nu se implica, viata lor va fi mai simpla, mai usoara. De obicei, indiferentii nu merg la vot, si ne fac noua viata mai complicata.

Bine, am inteles pana acum fiecare categorie. Dar eu ce sunt? In ca categorie ma incadrez? Cum denumesti o persoana care recunoaste ca vorbeste limba romana, ca traieste in Moldova, o zona a Romaniei, care a fost indepartata si populata fortat cu popoare slavone, care isi doreste unirea dar intelege ca aceasta nu poate fi realizata deocamdata?

Anti-rusofil? Anti-moldovenist? Pro-roman? Romanofil? Semi-unionist?

Ei bine, nu. Pur si simplu, roman.

5 comentarii:

  1. Sanda, nu sunt de acord cu categorizarea ta.
    Exista si cei care adopta pozitia ca limba romana exista, dar ca popor noi suntem distincti de romani.

    da, istoric avem ce sa impartim. dar acum noi sunetm moldoveni pentru ca traim in Republica Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  2. inseamna ca esti undeva intre moldovenist si roman :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Satt. ai dreptate, eu de exemplu accept Limba Romana, dar pledez pentru dezvoltarea individuala al RM. Ce tine de Unire - imi provoaca numai sentimente negative. Rusa, Romana - Nu conteaza - consider ca in primul rind trebuie sa fim oameni. Cum alte tari au cite 4 limbi de stat si totul bine. Aici deja neintelegerea o creaza lumea in massa si ciocnirile etnice care sunt de multe ori politizate de catre guvernatorii nostri ageri.
    Vreau sa spun ca pledez pentru Moldova Democrata, Independenta ca stat, Educata si Moderna cu libera circulatie in vest si est. Noi o sa obtinem asta pentru ca meritam!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa facem o categorie speciala pentru cei care gandesc ca voi. cum sa-i numim?

    RăspundețiȘtergere